У Демидівській громаді стартувала підписна кампанія в межах Медичної реформи в Україні

Тепер медична допомога не прив’язана до місця прописки чи проживання. Кожен житель Демидівської громади може обрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за медичне обслуговування заплатить держава. Процес вибору лікаря і укладення договорів (декларацій) з ними стартував 2 квітня 2018 року.

1. НА ШЛЯХУ РЕФОРМИ

Відповідно до змін у законодавстві України, що стосуються закладів охорони здоров’я, 26 березня 2018 року Демидівська селищна рада прийняла рішення «Про реорганізацію комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Демидівської селищної ради, шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Демидівської селищної ради». Передували цьому обговорення на засіданні виконавчого комітету селищної ради та постійній депутатській комісії з питань освіти, культури, охорони здоров’я, спорту, соціального захисту, молодіжної політики. Рішенням сесії було затверджено також склад комісії по реорганізації.

У першому півріччі 2018 року Демидівська селищна рада проводить реорганізацію КЗ «ЦПМСД» в КНП «ЦПМСД», який офіційно запрацює в новому статусі після внесення змін до установчих документів.  Для чого це потрібно? Це обов’язкова умова, оскільки тільки медичний заклад у статусі комунального некомерційного підприємства зможе укласти договір з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Комунальне некомерційне підприємство є неприбутковим, тобто метою його діяльності є не отримання прибутку, а надання послуг з охорони здоров’я населенню. Як неприбуткове підприємство, заклад не буде платником податку на прибуток і зможе самостійно розпоряджатися отриманими коштами. У тому числі, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників.

У рамках проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», який працює з об’єднаними територіальними громадами, обласними адміністраціями та Міністерством охорони здоров’я України у впровадженні реформи охорони здоров’я, Демидівській ОТГ було надано консультативну допомогу в юридичних та фінансових питаннях, проведено оцінку стану встановленої електронної медичної інформаційної системи (ІМС).

2. ВИЗНАЧІТЬСЯ З ЛІКАРЕМ

Найпростіший варіант для жителів – якщо ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами, – обирайте саме його. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід у амбулаторії сімейної медицини або поліклініці, яка підходить вам географічно. Орієнтуйтеся за наліпкою «Тут можна обрати свого лікаря», яка підкаже, що саме в цьому закладі можна підписати декларацію.

На даний час КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Демидівської селищної ради пропонує послуги чотирьох лікарів, всі – фахові і досвідчені, деякі мають медичну практику у понад 30 років.

 

Галандюк Оксана Юріївна – сімейний лікар І категорії, працює на посаді завідувачки Демидівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини з 2013 року. Стаж роботи – 25 років. Закінчила Тернопільський державний медичний інститут в 1992 році.

Графік роботи: з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 18.38 год.

 

 

 

 

Дубенська Софія Іванівна – сімейний лікар вищої категорії, працює на посаді лікаря загальної практики-сімейної медицини з 2005 р. Стаж роботи – 36 років. Закінчила Тернопільський державний медичний інститут в 1981 році.

Графік роботи: з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 17.26 год, субота з 8.00 до 13.00.

 

 

 

 

 

Михалойко Надія Дмитрівна – сімейний лікар І категорії, працює на посаді лікаря загальної практики-сімейної медицини з 2013 р. Стаж роботи – 38 років. Закінчила Вінницький медичний інститут в 1979 році.

Графік роботи: з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 18.38 год.

 

 

 

 

Дзядук Валентина Олександрівна – сімейний лікар вищої категорії, працює на посаді лікаря загальної практики-сімейної медицини з 2009 року.  Стаж роботи – 37 років. Закінчила Тернопільський державний медичний інститут в 1980 році.

Графік роботи: понеділок, вівторок, четвер з 8.00 до 19.54 год.

 

 

 

Всі лікарі – спеціалісти високого класу і головне їх спрямування – профілактика. Для них наші жителі є не пацієнтами, а клієнтами – людьми, що стежать, займаються і дбають про своє здоров’я. І в цьому їм готовий допомагати сімейний лікар.

Ви можете звернутись до Комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Демидівської селищної ради за телефоном – 6-23-03, де вам нададуть усі консультації і інформацію, розкажуть про всі нюанси Медичної реформи, про те, які лікарі працюють у нашій громаді.

Важливо, що зараз ви не мусите звертатись до лікаря «строго за пропискою» – можете обрати лікаря, який працює біля вашого дому, роботи тощо.

3. ПІДПИШІТЬ ДЕКЛАРАЦІЮ

Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали.

Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем, – ваш паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) одного з її батьків або опікунів.

Основний спосіб заповнення декларації — електроний: уповноважена особа закладу ПМД (в різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар тощо) внесе ваші дані в систему.

Уповноважена особа медзакладу роздрукує декларацію, яку ви підпишете у двох примірниках (один із них залишається у вас). Потім уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров’я».

Ви офіційно задекларували вибір свого лікаря. Гроші за ваше обслуговування держава (НСЗУ) сплачуватиме закладу, у якому працює вибраний вами лікар. Цей процес розпочнеться одразу, коли медзаклад увійде у реформу: автономізується та укладе договір з НСЗУ.

На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна — інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо вам знадобиться допомога, а ви знаходитесь в іншому місті, звертайтесь до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Якщо ви впевнені, що знайшли хорошого лікаря, не гайте часу, адже у нього може просто не залишитись місць для нових пацієнтів. Лікар може відмовити вам у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюють у селах. Наприклад, якщо у селі проживає 2 000 людей, то всі вони отримають змогу підписати декларацію з сімейним лікарем. Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба здоров’я України.

4. ЗВЕРТАЙТЕСЬ ПРИ ПЕРШІЙ НЕОБХІДНОСТІ

Ви зможете звертатись до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т.ч. які підпадають під програму “Доступні ліки” (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.

Тож з цих міркувань краще обирати лікаря, який практикує поруч з вами – це скоротить витрати часу на дорогу.

5. НЕ ДАВАЙТЕ ХАБАРІВ

У 2018 році заклад, в якому працює сімейний лікар, терапевт чи педіатр, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір. Планується, що у 2018 році середня виплата на первинній ланці складе близько 615 грн на одного пацієнта. Практика у 2000 пацієнтів може мати річний дохід від 740 000 грн до 1 000 000 грн у 2018 та від 900 000 до 1 200 000 грн у 2019 році. У цей бюджет входять оплата роботи лікаря, медсестри (фельдшера), прості витратні матеріали, часткове покриття аналізів та адміністративні витрати. Близько половини цих коштів — видатки практики, все інше — зарплата працівників (лікаря, медсестер, фельдшерів).

За цими тарифами закладам первинної медичної допомоги буде платити ДЕРЖАВА — саме для того, щоб у медичних працівників були гідні зарплати і щоб ці гроші НЕ платили пацієнти, як це відбувається зараз. Тож йдучи до лікаря, пам’ятайте, що це не безкоштовна послуга, за яку ви маєте покласти «подяку» в кишеню лікарю. Це медична послуга, за яку заплачено з ваших податків.

6. ЩО ВХОДИТЬ ДО ОБОВ’ЯЗКІВ ЛІКАРЯ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ?

Безпосереднє надання первинної медичної допомоги пацієнтам.

Формування та контроль виконання плану обстежень та лікування, аналіз результатів досліджень, призначення медичних препаратів та інших лікувальних заходів.

Надання медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані.

Направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Координація роботи з іншими ланками медичної допомоги.

Ведення пацієнтів, що хворіють на соціально небезпечні інфекційні захворювання відповідно до законодавства.

Здійснення імунопрофілактики відповідно до чинного законодавства.

Консультування щодо здорового способу життя.

Проведення заходів масової та індивідуальної профілактики інфекційних захворювань.

Оцінка індивідуальних ризиків захворювань і консультування з питань профілактики. Розробка індивідуальних програм обстеження та спостереження за здоров’ям.

Інформування пацієнта щодо національних скринінгових програм та виконання інших функцій відповідно до законодавства або до програми.

Динамічне спостереження за неускладненою вагітністю.

Здійснення медичного догляду за здоровою дитиною.

Ведення хворих із психічними розладами, зокрема, враховуючи рекомендації спеціаліста.

Надання паліативної допомоги, що охоплює:

– оцінку ступеню болю;

– призначення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

– лікування больового синдрому;

– оформлення рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори відповідно до чинного законодавства.

Координація та організація виконання лабораторних досліджень, проведення забору біологічного матеріалу.

Проведення лабораторних досліджень, у тому числі з використанням швидких тестів.

Призначення лікарських засобів з оформленням документів відповідно до законодавства.

Підготовка медичної документації для направлення осіб з ознаками стійкої втрати працездатності на медико-соціальну експертизу та на медико-соціальну реабілітацію.

Оформлення довідок, форм, листків непрацездатності.