Чи потрібно громадам з різних територій співпрацювати між собою? Які принципи та форми міжмуніципального співробітництва можуть стати у пригоді ОТГ? Чи поширені ці практики в Україні? Що таке державне та недержавне стимулювання співробітництва громад?

Ці та інші питання порушувалися 20 вересня під час семінару «Використання інструментів міжмуніципального співробітництва задля кращого надання послуг населенню», організованому завдяки проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». В заході взяли участь спеціалісти Демидівської селищної ради та КП «ВУЖКГ», представники Боремельської, Бокіймівської і Вовковиївської сільських рад.

«Головна ідея міжмуніципального співробітництва полягає в тому, що громади можуть вирішувати характерні для кожної з них проблеми не окремо кожна, а спільно. Ця процедура передбачена законом про співробітництво громад. Мінекономрозвитку підтримує цей процес, допомагає в укладанні договорів і реєструє їх», - розповідає експерт з правових питань Василь Курилас.

Щоправда, подібні угоди мають складатися відповідно до чинного законодавства, тому цей семінар і має на меті допомогти потенційним учасникам співробітництва засвоїти цей процес і здобути відповідні навички.

«Крім того, наразі в державі запроваджуються нові підходи і методи регулювання розвитку регіонів, у тому числі і на місцевому рівні. Є потенційна можливість отримати фінансову підтримку держави у виконанні проектів, що будуть реалізовуватись спільно кількома громадами. Одним з таких проектів може стати створення комплексної системи поводження з відходами в ОТГ, до якого планується залучити Боремельську, Бокіймівську та Вовковиївську сільські ради», - відзначив начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради Сергій Щербатюк.

Наразі триває процес укладання договору у сфері поводження з твердими побутовими відходами у формі реалізації спільних проектів, ініційований Демидівською селищною радою. Вже отримано позитивне рішення сесії Боремельської сільської ради. В найближчі роки відбудеться пошук оптимальних шляхів вирішення проблеми з утилізації побутового сміття в громадах.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису