Невинний Нестор Тадейович 
(на фото - справа), організатор ОУН у Пляшеві

  14 жовтня є символічною датою утворення Української повстанської армії (УПА), яка діяла під проводом Організації українських націоналістів (ОУН). Загони повстанців діяли і у нашому селі. До лав загонів записувались як молодь так і чоловіки поважного віку. Вишкіл очолювали Шаула Павло з Пляшеви та Микита Парницький з Острова. Вишкіл проводився на східній околиці села, неподалік урочища Глиняники (зараз це місце поблизу цвинтаря). Вивчались прийоми рукопашного бою, використання стрілецької зброї, стройові пісні УПА. Зокрема:

    І знову хмари потемніли,
    А з моря йде туман
    Скажи, скажи, чого задумавсь
    скажи наш отаман".

  В селі круглодобова здійснювалась варта по охороні громадсього порядку. Біля хреста, який стояв на дорозі з Пляшеви до Вербня, переховували грипси - повстанські записки. Старостою села було обрано Нестора Невинного, станичним - І.Балисевича, господарчим - Б.Дмитрука. Було закладено фундамент під народний дім, виділено земельні ділянки під об'єкти спортивно-розважального характеру(нині вул.Волиця). У школі переобладнували класи, виступали сільські самодіяльні артисти з концертами та виставами провідних українських драматургів.
  З приходом радянської влади в селі розпочались ації по виявленню та затриманню членів УПА. За доносом у господарстві Починка Назара група "стрибків" оточила клуню, в якій переховувались три повстанці. Після короткочасної сутички бійці УПА загинули. Нині на цвинтарі, на могили бійців, встановлено пам'ятний хрест, на освячення якого прибуло окрім духовенства, чимало жителів села, представників облвідділу Просвіти, членів НРУ на чолі з В. Червонієм.
  Згадки про Пляшеву трапляються у повстанських документах. З "огляду подій" в окрузі №11 складеного комендантом ВО "Богун" 16 грудня 1943 року: 
"8.12.1943. Bжe в с. Пляшeвa сiльcькa Bapтa з нoчi зaтpимaлa двi фipи людeй. Boни кaзaли, щo їдуть з xpiнницькoгo лiсy i пpистaвляють тoвapи для УПA. Koли зaжaдaли від них дoкумeнтiв, вoни витягнули сxoвaну фiнкy i пiстoля i кaзaли: " Цe нaшi дoкумeнти. Як хoчeтe тo ми вам пoкaжeм''. Мали щe тpи кoнi, пpив'язaних до вoзa" [1]. 
  Організатором ОУН у Пляшеві був Нестор Невинний. Невинний Нестор Тадейович народився в 1918 році у селі Пляшева в селянській родині. В 1938 році навчався столярної справи у Львові. Член ОУН (м), псевдо «Берестяний», "Чорний", "Рогоза" [2]. Активний учасник національно-визвольних змагань. Відрізнявся організаторськими вміннями. Один із організаторів будівництва пам’ятника полеглим у Першій світовій війні. Разом з іншими активістами організовував молодь за часів панської Польщі на вшанування пам’яті козаків та селян, полеглих у Берестецькій битві, незважаючи на заборону польської влади. Перебував на особливому обліку в польській жандармерії. В роки війни був призначений сільським старостою. З його ініціативи було закладено фундамент Народного дому. В 1949 році був арештований органами НКВС і невдовзі був засуджений до 25 років тюремного ув’язнення. Покарання відбував в Магадані та Воркуті. Після смерті Сталіна термін ув’язнення зменшили до 15 років без права проживання в Україні по його закінченню. Купив дерев’яний будинок на околиці міста Лунінець у Білорусі, де проживав з дружиною Марією та сином Юрієм. Після проголошення незалежності України неодноразово побував у Пляшеві. Помер в Білорусі у 1995 році.

Джерела:

1. http://history.org.ua/LiberUA/e_dzherela_Litopis%20_UPA_t11/e_dzherela_Litopis%20_UPA_t11.pdf
2. Голгофа: документальна історична розповідь / М.Руцький. - Рівне: Світанкова Зоря, 1996. - 284 с.

Орест Гончар, учень 11 класу


Статті про історію села Пляшева:

Перша письмова згадка про Пляшеву

Бойові дії поблизу Пляшеви в період Луцького прориву

Воєнні дії біля Пляшеви у червні 1941 року

19 березня 1944 року Пляшеву було визволено від німецьких загарбників

Бойові дії поблизу Пляшеви у 1944 році

Про урочище Волиця

Наш край у 1917-1921 рр.

Козацькі могили під Берестечком

Воєнні події XIX ст. у нашому краї

Розкопки на Журавлисі та Монастирщині у 1910 році

Діяльність українських повстанців у Пляшеві