Учні та вчителі, жителі села Пляшева долучилися до акції "Запали свічку пам'яті", вшанувавши жертв Голодомору. О 16.00 годині 24 листопада у вікнах сільських домівок запалали свічки.

Фото без опису

Вогонь скорботи в серці на віки!

Гуде земля, лунає спів церковний,
А мученики всі пред Господом стоять.
Те, що було в цей рік голодний
Нам, браття, треба пам'ятать.

Пам’ять — нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. 85 років тому наш народ пережив катастрофу, яка могла зупинити життя всієї нації. Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. Тільки правда про геноцид українського народу і чиста пам’ять про усіх полеглих здатна звільнити нас від мороку минулого. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців. Неможливо зараз оцінити увесь масштаб тогочасної катастрофи. Складно нам, ситим, зрозуміти, як-то немає ні крихти хліба, ні картоплини, анічогісінько. Що робити бідній матері, коли на неї тижнями, місяцями дивляться запалі очі голодних діточок. Так! Нам, ситим, важко повірити і таки багато хто і не вірить, що за велике щастя була перепічка з лободи. Ми сьогодні вимірюємо своє життя непомірними забаганками і не уявляємо, що комусь у ті далекі голодні часи не вистачало для щастя –  мерзлої картоплі. Але наше головне завдання - ніколи не забути і нізащо не допустити повтору катастрофи, повтору знущання над українським народом. 

22 листопада вчителі початкових класів провели бесіди з дітьми про голод 1932-1933 років. Діти так перейнялися цими подіями, що у багатьох з’явилися сльози на очах. 23 листопада учні 1-4 класів взяли участь у акції «Поділися окрайчиком хліба». Ніхто не очікував, що діти так щиро відреагують. І справді, усі принесли багато хліба та печива, якими ділилися з ближніми, вчителями. Учні 9-11 класів провели годину спілкування «Ми це пам’ятаємо…». Про події 1932-33 років розповів старшокласникам директор ліцею П.А.Ремесник. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять померлих під час Голодомору, а також переглянули спогади жителя с.Острів Дубового Карла Альбіновича, які були записані В.Вараницькою та В.Гончарем у 2008 році.

http://pl-school.at.ua/news/vogon_skorboti_v_serci_na_viki/2018-11-23-463

В.Вараницька, педагог-організатор

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

"Мертві не простять, живі не забудуть..."

23 листопада 2018 року, учні 4-8 класів Пляшевського ліцею відвідали НІМЗ "Поле Берестецької битви". Світлана Скруха та Катерина Адамчук в доступній формі розповіли школярам про вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. Вдало був дібраний документальний фільм "Голодомор". Молитву за спасіння померлих душ виголосив отець Олег. Прозвучали поезії, спогади старожилів. Зі словами вдячності виступив заступник з виховної роботи Скруха Петро Дмитрович.

Ковальчук С.А., 
вчителька української мови 
та літератури

Фото без опису