Сміття на наших вулицях давно перейшло з розряду побутових проблем в ранг національної катастрофи.

Парки та вулиці, тротуари й двори буквально встелені сміттям – від поодиноких недопалків та папірців до цілих куп непотребу. Бруд у парках і лісах, на берегах річок і ставків став настільки звичним, що багато хто взагалі не помічає його, сприймаючи як невід’ємну й неминучу частину пейзажу.

Сьогодні, учні опорного закладу Демидівського ліцею, які не бажають миритися з перетворенням селища на суцільний смітник, переконані, що ключове завдання – зміна свідомості людей, прийшли до селищного голови Віктора Іщука з презентацією проекту «Встановлення сміттєвих урн», де самі діти вибрали місця для встановлення урн. Ініціатори проекту запропонували співпрацю по встановленню урн, а також організувати громадські акції з прибирання.

Прибрати разом свій двір чи парк, посадити на місці купи сміття дерева чи квіти, організувати роздільне збирання відходів – такі прості спільні дії допомагають виробленню звички ніколи не смітити.

Діти переконані, що людина, яка хоч раз добровільно прибирала довкілля, вже не кидатиме сміття де заманеться і робитиме зауваження своїм друзям чи колегам, які ще не позбулися шкідливої звички.

Селищний голова розповів учням, що взимку закупили сміттєві баки для сортування сміття, які невдовзі будуть поставлені. Дуже радує те, що діти справді зацікавленні в чистоті свого селища, адже за пропозицією у дітей пішли запитання: що робити із правильно викинутим сміттям? Відповідь проста: роздільне збирання і переробка. – відповів голова.

Учасники зустрічі задавали питання та висловили своє бачення. Йшлося про необхідність широкого обговорення проекту, врахування пропозицій громад, створення соціальної реклами.